Hallo,

Eindelijk is alles begonnen en hebben we de ruimte (en wifi) gevonden om iets te laten weten aan het thuisfront. Voor diegene die wat bezorgd zijn, kunnen we al onmiddellijk gerust stellen dat alles meer dan in orde is. Het is hier geweldig en een perfecte overgang van ons leven in hetgeen dat voor ons nog gaat komen. We geven al een klein overzicht:

De 8st zijn we toegekomen in Cancun en onmiddellijk van de luchthaven via een lokale bus doorgereisd naar Playa del Carmen. Hier moesten we dan nog een taxi nemen naar het adres van ons appartementje dat we via airbnb hadden geboekt. Het stratennet is zoals in Amerika. Alles in blokken, die van Oost naar West gaan noemen “Calle” en die van Zuid naar Noord gaan zijn “Avenidas”. Adressen zijn dus calle 90,tussen avenida 10 en 15 en dan is het aan u. 🙂 In het centrum waren de calles vanaf nr 1 dus we hadden al door dat 90 een heel eind weg van het centrum ging zijn. Vanaf nummer 40 zie je ook alle 10 nummers de buurt en sfeer wat veranderen. Dus wanneer we 21 uur na ons vertrek plots voor onze poort stoppen was het toch wel een beetje stil in de taxi. 🙂 Maar dit heeft niet lang geduurd, wanneer Stefano, een Italiaan uit Milaan die al 10 jaar in Mexico woont, de poort opendeed was de reis onmiddellijk vergeten. Een prachtige binnenplaats met zwembadje en daar tegen de appartmentjes met elks hun terras. Geweldig! Je zag duidelijk de Italiaanse kwaliteiten van design maar alles met een Mexicaans karakter. Ook ‘s avonds met verlichting is het prachtig en dat voor een heel faire prijs. De site van airbnb rules! Stefano stelt ons ook gerust dat het ondanks het eerste zicht het er heel veilig is. Je kan er zelfs ‘s nachts rondlopen zonder problemen. Hij heeft nog nooit een incident gehad.

Dan hebben we dat ook nog maar even getest door op zoek te gaan naar fajita’s met een Corona om in de stemming te komen. Het was grappig dat eten vinden geen probleem was maar nergens konden we alcohol drinken, of zelfs kopen, in onze buurt. Achteraf is ons gezegd dat het sterk aan banden is gelegd omdat de mensen er niet goed kunnen mee omgaan. Zo kan je nergens in de ganse provincie, behalve in de toeristen zaken natuurlijk, alcohol kopen of gebruiken na zondagmiddag. Sinds dit werd ingevoerd is het verzuim op het werk enorm gedaald. We blijven uiteindelijk 3 dagen in onze eerste stek. Vanaf we naar het centrum zijn gestapt (ongeveer een 35 min) waren we zeer blij wat meer afgelegen te zitten. We konden gaan shoppen in de lokale winkeltjes en alles is er veel rustiger. Het centrum van Playa del Carmen kan overal in de wereld zijn. Het heeft prachtige stranden, Caraïbisch water maar veel, veel te veel toeristen. Het is een van de favorieten plaatsen voor de Amerikanen om hun spring break te komen vieren. Dat zal wel genoeg zeggen zeker? Barretjes als de tequila barrel, the pole bar en noem maar op heb je meer dan 2 km zijde aan zijde.

Intussen hadden we al afgesproken met Alfonso en Marissa. Alfonso heb ik leren kennen wanneer ik afgelopen jaar in Cala Jonkols (Spanje) ben gaan helpen als duikinstructeur. Alfonso was daar toen de vaste instructeur. Intussen werkt hij hier in Mexico als base leader van een duikschool in een resort en werkt zijn vriendin Marissa hier als psychologe. Geweldige mensen die er echt op staan dat we bij hun komen logeren. Zij hebben een leuk appartement, korter tegen het centrum, met een prachtig dakterras. Hier hebben we intussen al heel gezellige etentjes gehad en nadien wordt de tafel aan de kant gezet en veranderen we het in onze slaapkamer. We slapen dus onder de sterren en ons muskietennet. Zalig! We worden er echt in de watten gelegd.

Het werd intussen ook tijd om wat actie te gaan opzoeken, dus vandaag is Ankie in de duikschool van Alfonso gestart met haar opleiding van Advanced diver met 5 specialties. De duiken waarbij ze niet constant oefeningen moet doen kan ik gratis meeduiken. Mijn eerste duiken in Mexico. Na deze opleiding heeft Ankie ook geen diepte beperking meer en kunnen we overal samen en onafhankelijk duiken. Dat gaat zeker het komende jaar nog van pas komen.

Voila, hiermee zijn jullie al een beetje mee over de afgelopen week. Onze plannen zijn om vanaf woensdag naar het Zuiden te reizen naar een eco-dorp genaamd Tulum, vlak bij de kust waar geen elektriciteit is en ‘s avonds alles via olielampen en fakkels wordt verlicht. Van hieruit kunnen we verschillende Maya nederzettingen gaan bezoeken en vervolgens doorreizen naar de koloniale stad Valladolid en hier hopen we dan wel het echte Mexico te beleven.

Groetjes van 2 heel gelukkige mensen 🙂
Ankie en Stef